woensdag 28 september 2016

“G-Handbal bij Hercules” (uit magazine van Stichting Ondersteuning Gehandicapten april 2016)

In het tweede kwartaal van dit jaar werd het magazine van Stichting Ondersteuning Gehandicapten (STOG) april 2016 door uitgeverij Nolin Uitgevers B.V. (zie ook: www.nolin-binnenhofprojecten.nl) uitgegeven. In deze uitgave staat een leuk en interessant artikel met als titel 'G-Handbal bij Hercules'. Ook via dit medium wil uitgeverij Nolin Uitgevers B.V. het artikel naar voren laten komen.


Het G-Handbalteam is niet meer weg te denken bij Handbalvereniging Hercules. Een sportteam voor jonge kinderen met het Syndroom van Down dat ontstond uit een afstudeerscriptie, bestaat nu al vanaf 2011.
Sindsdien is Milou van der Ree betrokken bij dit initiatief van de Haagse handbalvereniging.

Handbalvereniging Hercules is voor wat betreft het G-team meer gericht op ’t jonge kind met een verstandelijke beperking. Het is in 2011 begonnen met een afstudeerscriptie voor de HALO. Sindsdien is de nu 27-jarige Milou van der Ree erg betrokken bij het G-team van handbalvereniging Hercules in Den Haag.

Het G-team van Hercules bestaat uit acht leden met het Syndroom van Down. Iedere week traint deze groep in sporthal Boswijk te Ypenburg Den Haag onder leiding van Yannick Boers, Demi Loof, Robin Brant en Ellen Houdijk. Drie van deze trainers zijn werkzaam als gymleraar, zo is dus meer dan voldoende deskundige begeleiding. Het G-team is een mix groep in de leeftijd van 10 tot 16 jaar.

“Om de spelregels over te brengen, dat vraagt geduld”.

Voor het goed beoefenen van handbal moet je inzicht hebben. De spelregels over te brengen op deze groep vergt dan ook geduld. Bij iedere training is een afwisseling in de oefeningen noodzakelijk om de aandacht van de groep vast te houden. Het herhalen van dezelfde trainingsopbouw gedurende een paar weken is geen probleem als de oefeningen op zich maar niet te lang duren. Er wordt gebruik gemaakt van 1/3 deel van de zaal. Dit gedeelte is goed overzichtelijk en er is maar een uitgang. Mocht iemand naar het toilet moeten gaat er altijd iemand van de leiding mee. De training wordt iedere week met een leuk onderling handbalwedstrijdje afgesloten.

De leden van het G-team wonen allemaal thuis. De ouders hebben het er voor over mee te komen en zijn derhalve betrokken bij het team. Tijdens de training trekken de ouders zich terug voor een gezellig onderonsje boven op de tribune.
Overigens zijn bij de training broertjes en zusjes ook van harte welkom.

“Doelpunt of niet, altijd mis”

Sommige g-sporters doen bijzondere uitspraken of stellen dezelfde vragen.
Niels zegt sowieso altijd “Mis” of er nu wel of geen doelpunt wordt gescoord.
Sebas en Gijs zijn nieuwsgierig en vragen voor of na de training altijd aan alle trainers; “Wat gaan jullie eten”? Ik eet….”

Niet alle activiteiten gaan over handbal. Zo wordt er drie maal per seizoen een uitje georganiseerd. Er is al gebowld, trampoline gesprongen en het team is pannenkoeken gaan eten. Het hele gezin is op deze dag ook van harte welkom en maakt natuurlijk graag gebruik van deze uitnodiging.

AON Empower Results en het Fonds Gehandicaptensport geven subsidie ten behoeve van dit G-team. Er wordt financieel ondersteuning verleend voor wat betreft de zaalhuur, aankoop nieuwe spelmateriaal, promotiemateriaal etc.
De contributie bedraagt € 85,= per jaar. Voor dit bedrag kan men van september tot juni – met uitzondering van de schoolvakanties- deelnemen aan de wekelijkse training.

Het is niet gemakkelijk nieuwe aanwas te vinden, meldt Milou.
Wij blijven echter enthousiast en zullen tijdens de Special Olympics de handbalsport voor kinderen met een verstandelijke beperking organiseren. Ieder nieuw lid is bij ons van harte welkom!

Informatie over de vereniging kunt u vinden op http://www.hercules-handbal.nl/

Wilt u meer weten over het G-team kunt u mailen naar: milou_vdr@hotmail.com.

Telefonisch bereikbaar op nummer: 06-11493267


Dit artikel is gepubliceerd in het magazine van Stichting Ondersteuning Gehandicapten en uitgegeven door uitgeverij Nolin Uitgevers B.V. Wilt u ook het magazine ontvangen? U kunt deze geheel kosteloos aanvragen bij uitgeverij Nolin Uitgevers B.V. De contactgegevens zijn te vinden op 
http://www.nolin-binnenhofprojecten.nl/contact/ 

1 opmerking: