donderdag 29 september 2016

“Stichting SAMEN in de sneeuw al jaren een succes” (uit magazine van Stichting Ondersteuning Gehandicapten april 2016)

In het tweede kwartaal van dit jaar werd het magazine van Stichting Ondersteuning Gehandicapten (STOG) april 2016 door uitgeverij Nolin Uitgevers B.V. (zie ook: www.nolin-binnenhofprojecten.nl) uitgegeven. In deze uitgave staat een leuk en interessant artikel met als titel 'Stichting SAMEN in de sneeuw al jaren een succes'. Ook via dit medium wil uitgeverij Nolin Uitgevers B.V. het artikel naar voren laten komen.


Al meer dan 25 jaar organiseert de Stichting SAMEN in de sneeuw wintersportvakanties voor mensen met een verstandelijke beperking. Inmiddels heeft het initiatief zich ontwikkeld tot een deskundige organisatie waardoor mensen met een verstandelijke beperking een geweldige skivakantie kunnen meemaken. Met dank aan de vrijwilligers waarvan Robbert van der Ree er een is.
Het motto: Ze kunnen zijn wie ze zijn. Dat is onze kracht!

Door de 1 op 1 begeleiding en het all-in concept zijn we uniek in Nederland legt Robbert van der Ree uit. SAMEN in de sneeuw organiseert al meer dan 25 jaar wintersportvakanties in Süd-Tirol. De vakanties bieden een fantastische wintersportweek voor mensen met een verstandelijke beperking. Op dit moment worden er twee reizen – met ski-, snowboard- en langlaufmogelijkheden per jaar aangeboden en per reis kunnen er 25 deelnemers mee. Robbert is sinds vijf jaar betrokken bij de stichting. De eerste drie jaar als begeleider en nu alweer twee jaar als bestuurslid in de vorm van coördinator deelnemers.

Het begint allemaal in 1985

In 1985 is Liesbeth van Woerden (met de hulp van een klein bestuur) gestart met Stichting WLZVG (Wintersport voor Lichamelijk, Zintuiglijk en Verstandelijk Gehandicapten). In die tijd gingen drie reizen per jaar naar het dorpje Sillian in Oostenrijk, met groepen lichamelijk gehandicapten, blinden, slechtzienden en verstandelijk gehandicapten. Na ongeveer vijf jaar zijn de reizen verhuisd naar het dorpje Pflersch, net over de Italiaanse grens, waar we jaren in het hotel van Albert zijn geweest!

Liesbeth woonde voor die tijd 20 jaar in Zwitserland waar ze als apotheker werkte en in haar vrije tijd haar passie kon uitoefenen in de Alpen, namelijk bergsport! Als gediplomeerd berggids en skilerares heeft ze in die jaren klim- en gletsjertochten begeleid, tourski tochten georganiseerd en skiles gegeven aan schoolkinderen. Zo kwam ze ook in aanraking met wintersport voor gehandicapten en blinde mensen. Al die jaren heeft Liesbeth samen met vakantiegangers en begeleiders genoten van alle reizen en de gezelligheid in de sneeuw!

Inmiddels is naam van de Stichting omgedoopt tot: SAMEN in de sneeuw en zijn velen met de stichting op reis gegaan. Liesbeth is sinds 2007 ambassadeur van de stichting en het dagelijks bestuur zorgt voor de organisatie van de reizen vooraf en ter plekke. Liesbeth ondersteunt de stichting met goede adviezen, dit dankzij haar jarenlange ervaring.

Deelnemers reizen per comfortabele bus en er zijn drie opstapplaatsen t.w. Den Haag, Breukelen en Zevenaar licht Robbert toe. De rit naar de bestemming vindt ‘s nachts plaats.
De groep verblijft in het dorpje Gossensass, in de prachtige Noord- Italiaanse Alpen. Hier zijn we – al zes jaar naar volle tevredenheid- op basis van volpension te gast in het familiehotel Gudrun.

Bijna het gehele hotel staat tot onze beschikking en we kunnen gebruik maken van een fantastische disco-ruimte en het verwarmde zwembad.

Een gevarieerd programma

Er zijn ski-, snowboard- en langlaufmogelijkheden maar de skiërs zijn momenteel in de meerderheid.
Om 7.00 uur gaat de wekker af en de deelnemers worden om 8.00 uur aan het ontbijtbuffet verwacht. De dag bestaat verder tot 16.00 uur uit het wintersporten met uiteraard een koffie- en lunchpauze. In principe is iedere begeleider vrij om zijn/haar eigen dagprogramma te volgen in goed overleg met de deelnemer. Mocht je bijvoorbeeld langer koffie willen drinken of wanneer een deelnemer te moe is om verder te gaan met skiën/langlaufen of snowboarden. Het sporten op je eigen niveau is veel belangrijker dan mee te doen aan het niveau van een ander. Voor de langlaufers wordt er een uitstapje in een arrenslee georganiseerd, de skiërs gaan één dag naar een ander skigebied toe. Verder wordt er een vossenjacht gehouden en nog enkele leuke activiteiten.
Van 16.00 uur tot 18.00 uur is iedere deelnemer vrij om te zwemmen, spelletjes te doen of rusten. Na het diner is er ruimte voor entertainment zoals film, disco en playbackshows. Om 22.00 uur gaan de deelnemers naar de kamer. Zij zijn vrij in de keuze nog even TV te kijken of lekker te gaan slapen.

Veiligheid staat voorop

Uiteraard staat de veiligheid in een hoog vaandel. De deelnemers dragen gedurende de dag een geel hesje, begeleiders vallen op met een oranje exemplaar en zijn dus herkenbaar voor het skiliftpersoneel. Men is alert. Er wordt extra mankracht ingezet bij de skiliften en men biedt hulp bij het in- en uitstappen. Vanzelfsprekend is het dragen van een helm verplicht, ook voor begeleiders. Zowel de deelnemers als de begeleiders moeten voor deelname een skiproef afleggen. Het niveau moet van tevoren worden vastgesteld om een goede klik tussen deelnemer en begeleider te kunnen bewerkstelligen.

De hotelkamers blijven open en kunnen gedurende het verblijf niet op slot worden gedaan. De begeleiders zijn zeer bekwaam er zijn er aantal met een EHBO diploma of die BHV hebben.

Verder is er een medicijncoördinator en krijgen de deelnemers de noodzakelijke medicijnen aangereikt. In uitzonderlijke gevallen is er zelfs een heimwee pil beschikbaar. Na het innemen hiervan en een goede nachtrust voelt de deelnemer zich de volgende dag als herboren. Wat dat betreft heeft een “zoetje” een verrassende werking!

Iedereen in de leeftijd van 16 tot circa 55 jaar met een verstandelijke beperking is van harte welkom voor deelname. Wel is de minimale eis dat de deelnemer zelfstandig moet kunnen douchen. Sturing is zeker niet erg maar in het geval van het douchen is onafhankelijkheid een must.
De kosten voor deze all-in wintersportweek variëren tussen € 970,- en € 1050,- voor vol pension, begeleiding en Meet & Greet dag.

Iedere vrijwilliger heeft het hart op de juiste plek

De stichting werkt uitsluitend met vrijwilligers. De mensen die mee gaan hebben het hart op de juiste plek, aldus Robbert. De drijfveer is veelal iets terug te kunnen doen voor de maatschappij. Bovendien is het prachtig werk. Om voor ski/snowboard begeleider in aanmerking te komen, is een ruime ski en/of snowboard ervaring noodzakelijk. Het is van belang dat de begeleider qua sportniveau niet onderdoet aan zijn/haar gekoppelde deelnemer.
De eisen voor wat betreft het langlaufen liggen lager, zelfs zonder ervaring zou je mee kunnen als vrijwilliger.

Iedere begeleider krijgt een deelnemer toegewezen. Verwacht wordt dat de begeleider gedurende de hele week intensief met de deelnemer optrekt. Bij de koppeling wordt onder andere rekening gehouden met gezamenlijke interesses. Heeft een deelnemer interesse in computers is het leuk een klik te bewerkstelligen met een begeleider uit de IT-sector. Overigens betalen de vrijwilligers voor deelname aan de reis een bedrag van € 300,=

Bij ieder afscheid is er wel een traantje

Robbert ervaart de dankbaarheid na iedere wintersportweek als geweldig. De band die ontstaat tussen begeleider, deelnemer en groep is fantastisch. Bij het afscheid worden er dan ook meerdere tranen weggepinkt.

Meer informatie:
www.samenindesneeuw.nl
samenindesneeuw@gmail.com
(Robert van der Ree 06 37 283 754)


Dit artikel is gepubliceerd in het magazine van Stichting Ondersteuning Gehandicapten en uitgegeven door uitgeverij Nolin Uitgevers B.V. Wilt u ook het magazine ontvangen? U kunt deze geheel kosteloos aanvragen bij uitgeverij Nolin Uitgevers B.V. De contactgegevens zijn te vinden op 
http://www.nolin-binnenhofprojecten.nl/contact/ 

1 opmerking:

  1. Interessant en erg leuk artikel om te lezen! Wat ontzettend goed dat dit allemaal mogelijk is! Fantastisch werk van Stichting SAMEN!

    BeantwoordenVerwijderen