maandag 24 april 2017

De opkomst van Online Marketing

Vandaag de dag speelt marketing een grote rol in onze maatschappij. Er wordt bijna overal gebruik gemaakt van marketing, terwijl veel mensen dat niet door hebben. Marketing kom je op vele verschillende plekken tegen en dit kan zowel bewust als onbewust zijn. Je komt het bijvoorbeeld tegen tijdens het TV kijken of als je aan het winkelen bent in het centrum.  Het zijn niet alleen bedrijven/organisaties die aan marketing doen, maar ook een politieke partij of een voetbalverenging doet aan marketing tijdens het werven van nieuwe leden en stemmers. Dit wordt dan o.a. gedaan door het uitdelen van folders, brochures, etc.

Bedrijven, stichtingen, politieke partijen, etc. hebben verschillende redenen om aan marketing te doen.  Je kan aan marketing doen om als bedrijf zijnde meer winst te genereren, je kan aan marketing doen om meer leden te werven, maar je kan ook als doel hebben het winnen van een verkiezing en zo zijn er vele andere redenen om aan marketing te doen. 

Marketing kent vele definities. De meest gebruikelijke definitie voor marketing is; alle activiteiten die gedaan worden om de verkoop van je producten of diensten te bevorderen. Om de verkoop van je diensten of producten te bevorderen is het van belang om de behoeften en wensen van je doelgroep te onderzoeken, maar om dit te kunnen doen moet eerst geanalyseerd worden wie de doelgroep is. Vervolgens moet er ingespeeld worden op de wensen en behoeften van de doelgroep en er moet een marketingstrategie ontwikkelt worden om de verkoop van de producten of diensten te bevorderen.  Kortom, marketing is niet alleen het verkopen van een product/dienst of het maken van reclame, maar het zijn meerdere processen die worden gedaan om uiteindelijk winst te maken, leden te werven , etc.

Online Marketing 
Het internet is niet weg te denken uit ons leven. Steeds meer mensen maken gebruik van het internet en de tijd die ze doorbrengen op het internet neemt steeds meer toe.  Om marketing doelen te bereiken wordt er veel gebruik gemaakt van het internet.  De marketing van producten of diensten d.m.v. het internet wordt Online Marketing genoemd.  Dit zijn alle marketing activiteiten die uitgevoerd worden om de producten en diensten onder de aandacht te brengen.

De opkomst van de mobiele telefoons heeft er voor gezorgd dat steeds meer mensen vaker actief zijn op het internet. Dit is een belangrijke kans voor organisaties om daar op in te spelen en gebruik te maken van online marketing. Het ontvangen van nieuwsbrieven en reclames via de mail is dan ook een voorbeeld hiervan.

Een andere belangrijke marketing techniek is Social Media. Social Media zijn online platforms die ingezet worden om marketing doelen te behalen en tevens is het een populair communicatiemiddel.  Het creëren van naamsbekendheid en het hebben van interactie met je doelgroep is één van de belangrijkste marketing doelen via Social Media die gehanteerd worden. Via deze online platforms is het mogelijk om content te plaatsen in de vorm van een bericht, afbeelding , video, etc.


Al met al, heeft de opkomst van internet er voor gezorgd dat marketing doelen bereikt kunnen worden via meerdere kanalen. Vele organisaties proberen hier gebruik van te maken door actief te zijn op het internet en het uitvoeren van activiteiten om de doelstellingen te bereiken.


4 opmerkingen:

  1. Leuk artikel! Het is voor bedrijven in een relatief kort tijdsbestek inderdaad van ontzettend groot belang geworden om ook online aan marketing te doen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Online Marketing is tegenwoordig inderdaad niet meer weg te denken uit het bedrijfsleven en deze trend zal zich zeker nog verder doorzetten de komende jaren.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Online marketing zal alleen nog meer toenemen de komende jaren.

    BeantwoordenVerwijderen