maandag 24 april 2017

Het belang van stage

Tijdens de studie is het gebruikelijk dat studenten stage lopen bij een bedrijf die hij/zij zelf kiest. De stageperiode is een zeer belangrijk onderdeel van je opleiding en het verschilt per opleiding hoelang zo’n periode duurt. Tijdens de stage hebben studenten de mogelijkheid om het geleerde in praktijk te brengen, waardoor zij zichzelf kunnen testen. Daarnaast leren de studenten het werk in een vakgebied om uiteindelijk te kunnen bepalen of het wel of niet past bij zijn/haar interesses.

Het komt heel vaak voor dat studenten niet weten welke kant ze op willen gaan en dat kan je dan het beste achterhalen door ervaring op te doen tijdens een stage. Je leert een heleboel dingen over het werk in jouw vakgebied en over de bedrijfscultuur. Dit is belangrijke informatie voor je toekomstige werkcarrière. Samen met collega’s ervaar je hoe je te werk gaat binnen een bedrijf en krijg je meer inzicht in je toekomstige beroep. Ook is het een goede mogelijkheid om je communicatieve vaardigheden te ontwikkelen en je sociale netwerk uit te breiden.

Het vinden van een passende stageplek is dan ook een belangrijk punt. Het lopen van stage bij een verkeerd bedrijf zou een gemiste kans zijn voor je verdere loopbaan. Daarom is het van belang om van te voren voor je zelf duidelijk te maken wat je van je stage verwacht en wat je uiteindelijk allemaal wilt leren. Naast dat het voor jou duidelijk is wat jouw criteria is, is het ook belangrijk om duidelijk te maken wat jij hebt te bieden. Wat is jouw toegevoegde waarde voor het bedrijf, wat zijn jouw sterke en zwakke punten, etc. Dus is het van belang om van te voren duidelijk te maken wat jij te bieden hebt en wat het bedrijf voor jou kan betekenen.

Je moet eigenlijk altijd ruim op tijd beginnen met het zoeken naar een bedrijf waar je stage kunt lopen. Er zij vele stageplekken met leuke stageopdrachten en het zou jammer zijn dat wanneer je solliciteert te horen krijgt dat je te laat bent.

Andersom is een stagiair(e) voor een bedrijf veel meer dan alleen een goedkope arbeidskracht. Een stagiaire geeft de organisatie vaak een verfrissende en nieuwe kijk op verschillende zaken en is dus zeker een meerwaarde voor het bedrijf.

Studenten beschikken over veel kennis en ideeën, en dit kan voor een bedrijf heel handig zijn.  Stagiaires vragen vaak veel over dagelijkse processen, waardoor je wellicht opnieuw gaat nadenken over bepaalde gang van zaken. Dit kan leiden tot nieuwe ideeën en misschien tot een aantal verbeterpunten.

Daarnaast zijn stagiaires flink flexibel. Zij kunnen vaak veel voor het bedrijf doen, ze zijn erg flexibel in hun werkzaamheden en werkplekken. Aangezien stagiaires doelgericht en resultaat gericht te werk gaan zullen zij zich volledig inzetten voor het bedrijf, want zij willen zich bewijzen door te laten zien wat zij in huis hebben. Een andere positief punt van stagiaires is dat zij heel snel dingen leren. Zij hebben natuurlijk nog geen eigen werkwijze gecreëerd en kunnen daarom alles snel aanleren.

7 opmerkingen:

 1. Stage bij een bedrijf is zeker weten van groot belang voor studenten zodat zij zich kunnen doorontwikkelen en ervaring in het bedrijfsleven kunnen opdoen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Helemaal mee eens. De mogelijkheid voor studenten om in het bedrijfsleven stage te kunnen lopen is van grote waarde om ervaring op te kunnen doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk artikel om te lezen. Voor bedrijven kan het ook een prettige ervaring zijn om studenten de mogelijkheid te geven om een stage te kunnen lopen. Studenten hebben een eigen kijk op (werk)processen en zo blijf je als bedrijf zijnde zelf kritisch.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Fijn om te horen dat het artikel aanspreekt. Op dit moment zijn er ook meerdere stagiaires actief bij uitgeverij Nolin Uitgevers. Zowel op MBO als op HBO niveau.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Helemaal mee eens! Stagelopen is zeker een grote meerwaarde voor de ontwikkeling van de student!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een aantal stagiaires lopen tegen het einde van hun stage aan. Spreekt een stage bij uitgeverij Nolin Uitgevers jou aan? Neem dan snel contact op!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Worden er nog stage plekken aangeboden?

  BeantwoordenVerwijderen