maandag 10 oktober 2016

“Voortreffelijk “zelfstandig beschermd” wonen in De Boomgaard België” (uit magazine van Stichting Ondersteuning Gehandicapten januari 2016)

In het eerste kwartaal van dit jaar werd het magazine van Stichting Ondersteuning Gehandicapten (STOG) januari 2016 door uitgeverij Nolin Uitgevers B.V. (zie ook: www.nolin-binnenhofprojecten.nl) uitgegeven. In deze uitgave staat een leuk en interessant artikel met als titel “Voortreffelijk “zelfstandig beschermd” wonen in De Boomgaard België”. Ook via dit medium wil uitgeverij Nolin Uitgevers B.V. het artikel naar voren laten komen.


De locatie van “ De Boomgaard” in Ravels (België) is voortreffelijk te noemen. Deze voorziening biedt buiten een kleinschalige woonvorm voor volwassen met een mentale handicap ook de mogelijkheid voor “zelfstandig” wonen met ondersteuning onder de vorm van beschermd wonen. Een interview met Piet Antonis die er de dagelijkse leiding heeft.

De Boomgaard valt onder vzw de As. De As is een vereniging zonder winstoogmerk en is in de jaren 80 ontstaan. Het bestuur van de Katholieke Vereniging voor Gehandicapten van de afdelingen Arendonk en Merksplas, vonden destijds dat er iets moet gedaan worden aan de situatie van de gehandicaptenvoorzieningen in hun streek. Inmiddels omvat de vereniging 4 woonhuizen, 2 dagcentra, een activiteitencentrum en een MFC: dagopvang voor niet schoolgaande kinderen. De dagelijkse leiding van de Boomgaard is sinds maart 2015 in handen van Piet Antonis. Piet heeft na een langdurig dienstverband bij Lunetzorg in Duizel voor dit kleinschalige project in België gekozen. De grootste verandering is het “solo” werken. Binnen een grote organisatie is overleg met collega’s gebruikelijk en gemakkelijk te realiseren. In een beperkte onderneming neem je meer alleen alle beslissingen. Dat is wennen. Indien gewenst kan er wel ruggespraak gehouden worden met de directie van De As en kunnen de locatiemanagers voor ondersteuning hier terecht. De werksfeer en de relatie met de bewoners is uitstekend. De kleinschaligheid maakt het extra leuk.

Alles volgens een puntensysteem

In België stelt de Overheid ten behoeve van het personeel een aantal punten per woongemeenschap vast. Onder andere speelt het aantal bewoners en de zwaarte van de handicap een belangrijke rol in het toegewezen puntenaantal. Per locatie kan dit dan ook verschillen. Middels het puntensysteem kan de locatiemanager zelf een team samenstellen. Een directielid kost bijvoorbeeld 100 punten, een volwaardig opgeleide medewerker 80 en een ongeschoolde hulp 60 punten. Het is aan de leiding de punten over full- of parttimers, opgeleide- of ongeschoolde medewerkers te verdelen. Per jaar worden de punten volledig besteed. We starten in het woonhuis. Er wonen 11 mensen met een mentale handicap in het woonhuis van De Boomgaard. Er is permanent begeleiding aanwezig.
Iedere bewoner heeft een eigen kamer die naar eigen keuze mag worden ingericht. De gezamenlijke ruimtes zijn warm en huiselijk. Er heerst een gezellige en open sfeer. Aan de lunch en diner wordt iedere dag uitgebreid aandacht besteed. De groenten uit eigen tuin staan veelal dagelijks op het menu. Verder bieden de diverse activiteiten voor elke bewoner de mogelijkheid een dag- en avondbesteding naar eigen wens in te vullen.

In het kader van nieuw overheid beleid, gericht op vermindering van de wachtlijsten is er sinds kort een kamer beschikbaar gesteld ten behoeve van een logeerfunctie. Dit houdt in dat er voor enkele dagen opvang gerealiseerd kan worden. Zo heeft een echtpaar/gezin de gelegenheid er zelf eens op uit te trekken en wordt er op professionele wijze op het achtergebleven gezinslid gepast. (het bijzondere hierbij is dat er voor de persoon met de handicap geen indicatie moet zijn maar alleen een vermoeden van een verstandelijke beperking)

“De begeleiding is niet permanent aanwezig”.

Beschermd wonen biedt 4 personen met een beperking de mogelijkheid om “zelfstandig” te wonen. Hun begeleiding is niet permanent aanwezig, bij bijzondere situaties kunnen ze een beroep doen op de begeleiders van het woonhuis. Elk van hen woont en leeft in een aangepaste studio naast het woonhuis van de moederorganisatie. Men streeft naar een zo groot mogelijke zelfstandigheid en deelname aan het maatschappelijke leven volgens hun eigen noden en mogelijkheden. Wekelijks bespreekt de groep tijdens een vergadering de woonaangelegenheden en activiteiten. Buiten de individuele studio’s beschikt de woning over een gemeenschappelijke keuken en leefruimte. Dit geeft de mogelijkheid om samen te eten en deel te nemen aan eigen groepsactiviteiten. Tijdens de weekdagen sluiten ze voor het middagmaal soms aan bij De Boomgaard. De overige maaltijden gebruiken ze gezamenlijk in het huis of op de eigen studio.
De begeleiding zoekt samen met de bewoner naar een geschikte dagverdeling. Hiervoor sluit men aan bij de werking van De Boomgaard en/of werkt men buitenshuis onder begeleiding van de jobcoach. De weekends vullen de bewoners zelf in onder supervisie van de begeleiding.

Arbeidsgerichte dagbesteding

Inclusief de 15 bewoners maken er in totaal 88 mensen gebruik van de opvang die De As in zijn verschillende vormen biedt. Binnen de dagbesteding bestaat globaal de helft uit ambulante cliënten en het aantal deelnemers is per dag variabel. Het aanbod (arbeidsgerichte) activiteiten is divers.

Er wordt semi-industrieel werk aangeboden en er zijn (ambachtelijke) ateliers op het gebied van hout, papier, kaarsen, klei en bakken.
Begeleid werken buitenshuis is onder begeleiding van een jobcoach: momenteel gaan een aantal bewoners halve dagen per week helpen in de gemeentelijke basisschool, bij een onthaalmoeder (moeder die thuis kinderen opvangt), in de bibliotheek, bij de aardbeienboer, in een snackbar, of in het plaatselijke rusthuis.
Daarnaast is er nog huishoudelijk werk, winkelen en koken maar ook tuinonderhoud wordt niet vergeten.

Overige bezigheden zijn er veelvuldig. Zo kan er individueel of in clubverband gesport worden. Bijzonder leuk is dat enkele bewoners jaarlijks deelnemen aan de Special Olympics Belgium in de disciplines zwemmen, tafeltennis, judo en bowling. De trofeeën zijn op de kamers terug te vinden.

Ook kunnen de cliënten aan (culturele) uitstapjes deelnemen en zijn er op muzikaal gebied luister- en speelmogelijkheden. Snoezelen, computervaardigheden, inhoudelijk en actief lezen en creatief bezig zijn, maken het aanbod compleet.
De Boomgaard heeft 2 eigen bussen en deze vergemakkelijken het organiseren van uitstapjes zoals de dierentuin, musea, sportevenementen, festivals en dergelijke. Ook voor de boodschappen en dokters/tandartsbezoek worden de bussen veelvuldig gebruikt.

Kom je niet, betaal je ook niet

Cliënten, van het woonhuis, betalen uitsluitend voor de dagen dat ze aanwezig zijn. Kom je niet, betaal je ook niet. Dit bedrag is ongeveer 34,00 euro per dag , individuele kosten worden extra doorberekend. Verder worden door de verkoop van producten en het werven van sponsoren extra inkomsten gegenereerd. Cliënten van beschermd wonen betalen huur voor hun appartement en alle gebruikskosten worden doorberekend.

Ouders zijn erg betrokken bij De Boomgaard

Ouders zijn meestal ook erg betrokken bij de werking van De Boomgaard. Een groot aantal bewoners gaan op regelmatige basis naar huis en hebben hun domiciliëring nog thuis. Aanschaf van kleding en dokters- en ziekenhuisbezoek wordt in overleg met familie afgesproken. Ondanks dat De As en dus ook De Boomgaard een erg laagdrempelige organisatie is hebben ouders toch de neiging om in de gang van het woonhuis de overdracht te doen. Een doel op korte termijn is om de ouders meer te ontvangen in de huiskamer met een kop koffie, misschien toch enigszins Nederlands.

Met dank aan Piet Antonis voor de uiteenzetting en rondleiding.
Meer informatie kunt u vinden op www.deas.be


Dit artikel is gepubliceerd in het magazine van Stichting Ondersteuning Gehandicapten en uitgegeven door uitgeverij Nolin Uitgevers B.V. Wilt u ook het magazine ontvangen? U kunt deze geheel kosteloos aanvragen bij uitgeverij Nolin Uitgevers B.V. De contactgegevens zijn te vinden op http://www.nolin-binnenhofprojecten.nl/contact/ 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten